Vevőinknek :
Email cím :

Jelszó :
Regisztráció igényléséhez kérjük kattintson ide

Tudta-e, hogy...
Tudta-e....
Bár a magyar népről úgy tartják: borivó, az igazság az, hogy őseink előbb ihattak sört mint bort
Bővebben
Tudta-e, hogy...
Tudta-e....
, hogy milyen eljárással készítik a jó minőségű pálinkát?
Bővebben
Tudta-e, hogy...
Tudta-e....
hogy hány tájegysége van a magyar bornak?
Bővebben
Központ
PENOMIT Zrt.

E-mail : penomit@penomit.hu
Web : www.penomit.hu







Bemutatjuk cégünk ismertet? és termékkatalógus weboldalát, melyet mind szakmai, mindpedig egyéni-magán érdekl?d?ink igényeinek megfelel?en terveztünk és hoztunk létre.

A PENOMIT Zrt.-r?l és terveinkr?l itt olvashat b?vebben....

Tudta-e....

Évszázados vándorlásaik során ugyanis sokkal inkább termeszthették a néhány hónap alatt megérő gabonát, mint az évek alatt termőre forduló szőlőt. A vándorló magyarok tanítói a népvándorlás korabeli szláv népek voltak, akikhez Babilonból jutott el a sörfőzés. Ezek a népek már általánosan használták a komlót az árpa- vagy malátalé ízesítésére.

Bőrtömlőbe tették a kövek közt megőrölt gabonát, majd vízzel felöntve jól összerázták. Ezután „tüzes követ” tettek bele, hogy emeljék hőmérsékletét, később hozzáadták a komlót, forrásig melegítették, közben többször megrázva a hatalmas tömlőt. Majd vízbe merítették vagy lelocsolták, hogy lehűljön és megerjedjen. Ezen ősi eljárásnak és a komló használatának bizonyítéka egy X. századból származó volgai-bolgár eskü szövege: „Addig lesz közöttünk béke, míg a kő úszni, s a komló alámerülni fog.”
Házi sörfőzés történelmi források szerint is létezett a korabeli Magyarországon!

Az államalapítás után a nyugati módszerek mind nagyobb hatást gyakoroltak a magyarság sőrfőzésére. Egyre inkább csak árpából, illetve a belőle készült malátából főzték a sört, amit komlóval fűszereztek. A Pannonhalmi Főapátság levéltára őrzi a magyarországi serfőzés első írott emlékét. Az 1152-es írás Gyöngy asszony végakaratát tartalmazza, amely arról rendelkezik, hogy halála után „serestor tartassék”.

XIV. századi iratok már a mesterségek közt említik a „sermíves”-t, aki a sört készíti. Mivel az ital egyre népszerűbb lett, a sörfőzőház mellé ivót - azaz kocsmát - is építettek, ahol kívülállók is sörözgethettek fizetség ellenében. Ez jól jövedelmezett a földesúrnak, ezért igyekezett megszerezni a legjobb „sermívest”. Így tettek a városok is, ezért egyre kelendőbb szakma lett a sermívesség.

Forrás: www.jomagyararu.hu



        HÍRDETÉS



        HÍRDETÉS



        HÍRDETÉS



        HÍRDETÉS



        HÍRDETÉS



        HÍRDETÉS



        HÍRDETÉS



        HÍRDETÉS



        HÍRDETÉS



        HÍRDETÉS


Jogi nyilatkozat  - Impresszum  - Adatvédelmi nyilatkozat  - Oldaltérkép
2007. Penomit Zrt. - minden jog fenntartva
www.penomit.hu